De Belg en zijn droomtuin: nog altijd realistisch?

Volgens een onderzoek van het ILIV, vindt de Belg het heel belangrijk om een tuin te hebben. Een droomtuin maakt ons gelukkig, bezorgt ons minder stress en versterkt het ‘thuisgevoel’. Maar is het vandaag nog realistisch om een tuin te bezitten? Tijd voor een stand van zaken.

Een droomtuin maakt ons gelukkig

Cijfers tonen aan dat 73% van de Belgen een tuin bezitten, maar 14% beschikt niet over een tuin of een terras. Maar een tuin draagt wel degelijk bij tot het thuisgevoel waardoor we gelukkiger worden. Wat zijn de factoren die dat gevoel bij de Belgen bepalen? In de eerste plaats ‘de mensen’ en daarnaast ook ‘de tuin’. Uitzicht op het groen komt op de zesde plaats.

Een ding is zeker: een groene omgeving maakt ons gelukkig. Wie buiten kan vertoeven en van een tuin genieten, heeft minder met stress te kampen en voelt zich meer op zijn gemak.

Een realistische droom?

Een studie van de Vlaamse regering toont aan dat er in België 12,7 miljoen inwoners zullen zijn in 2060. Ons land zal hoe langer hoe meer te klein worden opdat iedereen zijn droomtuin kan realiseren. We moeten dus onze visie op het bezitten van een tuin bijstellen en compacter gaan wonen. Er zijn alternatieven voorhanden zoals gemeenschappelijke tuinen, daktuinen, moestuinen, verticale tuinen,…

15/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?