De 5 belangrijkste voordelen van meer zonlicht in je woning

zonlicht in bureau

De hele dag door vol energie zitten, altijd vrolijk zijn en enorm veel vrijheid voelen. Een utopie? Nee hoor: dankzij veel zonlicht in huis doe jij zelfs binnen de nodige vitamine D op! Benieuwd naar welke voordelen daglicht nog heeft of benieuwd hoe jij meer licht in je eigen woning krijgt? Lees dan zeker verder!

Het effect van zonlicht

Dat direct zonlicht goed voor je is, dat merk je zelf ook wel als je buiten gaat. Maar zorg er zeker voor dat je ook binnenshuis van de volgende vijf voordelen profiteert:

#1: Je biologische klok klopt

Je hebt het vast al gemerkt: hoe meer zonlicht, hoe minder moe je bent. Hoe dat komt? In een donkere ruimte denkt je lichaam dat het al begint te schemeren en dat jij dus moe moet worden. Daarom begint dat het slaaphormoon melatonine aan te maken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling om drie uur in de namiddag! Dankzij zon in huis blijf jij lekker uitgerust.

vrouw staat op in ochtendzon
Dankzij zon in huis ben jij ’s morgens meteen uitgerust!

#2: Je humeur verbetert

Geef toe: je bent vrolijker op een zonnige zomerdag dan op een koude druilerige dag in de winter. En dat heeft een logische verklaring ook. Dankzij daglicht verlaagt het stresshormoon cortisol. Gevolg: jij wordt een heel pak vrolijker! Bovendien verlaagt het ook nog eens je kans op depressie. Win-win!

#3: Je wordt actiever

Zonlicht, dat is eigenlijk de menselijke aan-knop. Je wordt heel wat productiever én je kunt je beter concentreren.

koppel stoft af
Zelfs poetsen wordt een leuke bezigheid dankzij al dat zonlicht.

#4: Je energiekosten gaan omlaag

Hoe langer het licht is, hoe minder snel je je lampen moet aanzetten. En dat is goed nieuws voor je energierekening! Veel zonlicht in huis zorgt er dus ook nog eens voor dat je energiekosten dalen.

#5: Je interieur lijkt groter

Hoe meer licht er in een ruimte valt, hoe groter die ruimte lijkt. Elk klein hoekje wordt immers verlicht! Heb je bijvoorbeeld een kleine slaapkamer of maar een beperkte leefruimte? Dan is zo veel mogelijk daglicht binnenkrijgen de boodschap!

grote slaapkamer met lichtkoepels
Lichtkoepels en dakramen zorgen in de bovenste verdieping voor extra veel lichtinval.

Extra daglicht: een hele verademing

Helemaal overtuigd om meer daglicht te creëren in je woning? Terecht! We moeten je wel waarschuwen: ervoor zorgen dat er meer zonlicht binnenkomt, kan een hele investering zijn. Maar wel eentje waar je snel én lang plezier van zult hebben!

  • Een plat dak? Ga dan zeker voor een lichtkoepel. Zo komt er extra veel zonlicht je huiskamer of keuken binnen.
  • Zorg voor extra grote ramen aan de zuidkant van je woning. Ga zeker voor hoogrendementsglas om te voorkomen dat het in de zomer plots te warm wordt.
  • Toch een goedkopere oplossing? Spiegels! Spiegels weerkaatsen het licht, waardoor je langer binnenshuis van de zon kunt profiteren. Bovendien maken spiegels je interieur nog eens éxtra groot.
05/09/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?