Compact bouwen op z'n Japans: 1.8m width House

Compact bouwen op z'n Japans: 1.8m width House
De afgelopen jaren zien we meer een meer smalle huizen opduiken. Gezien de bevolkingsgroei en slinkende bouwgronden is het een logische trend, ook in Japan. Deze ‘nieuwe stroming’ in de architectuur biedt echter de nodige uitdagingen. Toch slaagde YUUA Architects erin om knappe architectuur te combineren met heel wat luxe en wooncomfort. En dat op amper 1,8m breedte. Je moet het zien om het te geloven!

Compact bouwen als antwoord op onbetaalbare bouwgronden

Beeld je in dat je in het midden van je woning staat en dat, wanneer je beide armen strekt, je de muren bijna kan aanraken. En stel je dan eens voor dat je alle kamers uit je woning in die ruimte zou moeten verwerken. Onmogelijk? Niet als je het aan YUUA Architects uit Tokyo vraagt. Zij kregen de opdracht om op een perceel van amper 1,8m breedte en 11m diepte een starterswoning te bouwen. 1.8m-house-tokyo-YUUA-architects-designboom-kleine ruimte inrichten De bouwgrondprijzen in Tokyo zijn de laatste jaren de lucht ingeschoten waardoor jonge gezinnen op zoek moeten naar creatieve oplossingen. Door een minuscuul stukje land te kopen, drukken ze de aankoopprijs voor de grond waarna ze er een compacte maar zeer functionele woning op bouwen. Iets wat ook in België zou kunnen werken, hoewel er hier wel restricties gelden wat betreft de bewoonbare oppervlakte. Zo schrijven de mimimumnormen voor oppervlakte en volume voor dat het hoofdvertrek minstens 20m² groot moet zijn en de keuken 8m². Wordt de keuken opgenomen in het hoofdvertrek, dan moet de minimale oppervlakte 28m² bedragen. In nieuwe woningen waarvan de bewoonbare lokalen niet van elkaar gescheiden zijn, zoals studio’s, in een nieuw of bestaand gebouw, heeft de woonkamer, met inbegrip van de keuken, een minimale nettovloeroppervlakte van 22 m². Meer info vind je op de website van Stedenbouw.

Niveauverschillen met een natuurlijke flow

Wat betreft architectuur en inplanning van de ruimtes kunnen we nog veel leren van de Japanners. De woning kreeg een stalen frame met een glazen gevel waardoor er veel minder steunbalken of draagmuren geplaatst moesten worden. Resultaat? Meer benutbare woonruimte. De glazen gevel en de dakramen zorgen er dan weer voor dat het natuurlijk licht tot in het hart van de woning kan binnendringen. Hoewel de muren donker gekleurd zijn, zorgt het binnenvallend licht dat alle ruimtes optisch groter lijken. Daarnaast laten ook de brede planken van de houten vloer de ruimte ruimer aanvoelen. architectuur compacte woning niveaus Wat nog het meeste indruk maakt op ons, is de natuurlijke flow in het huis. De architecten kozen ervoor om de verschillende functies op verschillende niveaus onder te brengen. Het open grondplan – geen enkele ruimte is volledig afgesloten – en de geschrankte niveaus, kan het daglicht door heel het huis stromen. Ook qua opbergruimte is er geen tekort. Zo worden de treden en ‘dode’ hoekjes opgebruikt en verwerkten de architecten opbergruimtes in de muren en vloeren. [gallery columns="4" ids="97850,97849,97848,97846,97847,97854"] Wat vind jij? Is dit de perfecte starterswoning of zou je het hier al gauw te benauwd krijgen?
Foto's: sobajima, toshihiro | Architect: YUUA architects.