Column van Annelies: op naar de ruwbouw!

Homeproved redactrice Annelies gaat haar eigen huis renoveren. In deze leuke column vertelt ze u de komende weken over haar spannendste verbouwingsavonturen en geeft ze jou tips en tricks voor een vlotte woningrenovatie! Bij de totaalrenovatie van een oude woning kom je enkel met werken vooruit. Ondertussen zijn we reeds aanbeland bij het stadium van de ruwbouw.

Op naar de ruwbouw

Zaterdagochtend, ik schrik wakker van de wekker. Van mijn bed spring ik regelrecht in mijn werkplunje. Ik grijp nog snel een boterham en vertrek alweer vol enthousiasme naar mijn huisje. Ik voel me lichtjes marginaal wanneer ik onderweg in mijn overjaars en oversized Adidas joggingpak nog snel even de supermarkt binnenwandel om enkele sixpacks Jupiler in te slaan, het is nog maar net negen uur. Maar vandaag krijg ik tijdens de afbraakwerken hulp van een ploeg sterke klimmers, en daar heeft een mens al eens iets voor over.

Werkploeg op post… en de renovatiewerken gaan door!

In benevelde toestand of niet, tot mijn verbazing was iedereen ‘s ochtends op het appel! Met ons achten vlogen we in het werk. Een destructieve wervelwind waaide als het ware door de kelder en liet een verstikkende stofwolk achter. De valse plafonds, de gyprocmuren, de kasten en het sanitair moesten eraan geloven. Sommigen onder ons beleefden hoogdagen: een houten kast in stukken slaan, een deur intrappen, een gevecht voeren met oude pannen en plastieken buizen, vandaag was alles mogelijk! En zoals altijd ontdekten we ook enkele vergeten schatten: zo vond ik een vergeten voorraad sunlight zeep onderin een kelderkast. Het feit dat op de papieren verpakking staat geschreven dat “200.000 Frank zullen betaald worden aan degene die kan bewijzen dat deze zeep vervaardigd door de Savonneries Lever Frères gelijk welke schadelijke vervalsing inhoudt” toont aan hoe lang de zeep al in de kelder ligt opgeslagen. Bericht aan mijn helpers: jullie hebben elk nog een belegen klomp zeep van me tegoed!

Terwijl mijn mannen de kelderverdieping onder handen namen, trok ik me terug op het kleinste kamertje om de laatste restjes behangpapier te verwijderen. Geen sinecure! Maar liefst zeven lagen sticky behangpapier moest ik trotseren met mijn spatel en perfax behangvreter… tot ik opeens op tegeltjes stootte. Of dat dacht ik maar: het bleek behangpapier met tegelprint te zijn dat haast niet te verwijderen was, met daaronder… nog een laag papier met tegelprint. Man man man!

Oud huis renoveren en de wijze raad van de oude timmerman

Ook mijn grootvader kwam dit weekend langs. De 81 jaar oude timmerman heeft al tientallen nieuwbouwwoningen en verbouwingen op zijn palmares en werkt nog altijd als een paard. Zijn kritisch oog scande de hele woning. Voorzichtig maakte hij de verroeste schroeven van de houten deuren los, zodat we de houten binnendeuren uit hun kader konden hijsen. Vervolgens spleet hij met zijn slijpschijf de dubbele deur naar de woonkamer terug in tweeën, en zo werd komaf gemaakt met het gebroken slot. Als wijsheid echt komt met witte haren, dan doe ik er zeker goed aan om de raad van ons vake op te volgen, ook al zal die ons alleen nog maar meer werk bezorgen. De keldervloer uitgraven om de binnenkomende leidingen te inspecteren, vloerisolatie aanbrengen in de woonkamer en de keuken, er is nog hopen werk aan de winkel, maar ik blijf mijn eigen enthousiaste Annelies!

 

Warme groeten,

Annelies

 

 

 

 

 

 

28/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?