Cohousing in Vlaanderen: slim, compact en betaalbaar wonen!

Cohousing in Vlaanderen: slim, compact en betaalbaar wonen!
Cohousing is in Vlaanderen nog altijd niet volledig ingeburgerd. Toch zijn er steeds meer mensen die er de voordelen van inzien en zich samen met andere gezinnen wagen aan een gedeeld leefproject. Maar wat is cohousing nu precies, welke voordelen zijn er voor jouw gezin en is het dé manier om compacter te gaan wonen?

Cohousing: het beste van beide werelden

Privacy is voor vele Belgen een drempel om in een cohousing-project te stappen. Toch betekent cohousing niet dat je moet inboeten aan privacy. Nee, in tegenstelling tot wat velen denken hebben cohousers nog steeds een eigen privégedeelte waar ze volledig hun eigen ding kunnen doen. Wil je een eigen keuken, slaapkamer, woonkamer en badkamer waar je volledig vrij bent in je doen en laten? Je kiest het gewoon zelf! cohousing brengt mensen samenVia het het centrale plein of een gedeelde voetgangersstraat heb je toegang tot het gemeenschappelijk gedeelte. Gezinnen treffen elkaar in verschillende kamers: de keuken met een grote eetruimte, het wassalon, de kinderspeelkamer, de televisiekamer, de coworkingspace, de muziekkamer, … Dat gegeven creëert een sterk gemeenschapsgevoel onder de bewoners: iedereen maakt deel uit van dezelfde community. Het delen van je leefomgeving is waar het bij cohousing om draait.

Bewoners baas

spelende kinderen op straat Een cohousing-project vereist wel de nodige betrokkenheid langs de kant van de verschillende bewoners. Het hele verhaal begint bij het ontwerpen van de privéwoningen. Dat is leuk: de deelnemende gezinnen kunnen het hele project afstemmen op hun maat. Maar ze worden uiteraard ook betrokken bij het ontwerp van de gemeenschappelijke ruimtes: welke voorzieningen komen er en hoe moeten die eruit zien? En op dat vlak moet je natuurlijk op dezelfde golflengte zitten als je medebewoners. Een gezamenlijke beslissing nemen zal bij bepaalde onderwerpen al eens makkelijker verlopen dan bij andere. En je deelt niet enkel de verantwoordelijkheid met je cohousers, maar ook spullen en voorzieningen die je niet elke dag gebruikt. Een grasmaaier, een stofzuiger, logeerspullen, een ladder… zelfs een fiets en auto kunnen gedeeld worden. En die kosten kan je gaan delen door alle bewoners: goed nieuws voor je portemonnee. Hou er wel rekening mee dat je soms voor dingen mee zal betalen, die je zelf niet vaak gebruikt. Naast spullen kan je ook taken gaan spreiden. Zo kan er tussen de buren een beurtrol worden opgemaakt over wie er de kinderen naar school brengt. En dat bespaart je weer heel wat kostbare tijd! Je moet dan wel bereid zijn om je verantwoordelijkheid op bepaalde vlakken te nemen.

Een oplossing voor ruimtegebrek?

Vlaanderen kampt met een ruimtegebrek: meer dan 33% van de open ruimte is reeds ingenomen door bebouwing. De betonstop wil daar tegen 2040 een einde aan maken: bouwen kan dan nog enkel op plekken die reeds bebouwd zijn (geweest) of in de kerngebieden van steden en gemeenten. Cohousing en kangoeroewoningen bieden hier een antwoord op. Door de beschikbare ruimte slimmer te gebruiken, wordt de noodzakelijke woonoppervlakte per gezin teruggebracht. Benieuwd naar bestaande of toekomstige cohousing-projecten? Je vindt ze hier.  

Meer artikels over Actua