Breekt cohousing door met nieuw cohousingproject in Kortrijk?

In het verleden hadden we het bij de alternatieven om betaalbaar te wonen al over cohousing. Nu wilt ook de stad Kortrijk een cohousingproject uitbouwen aan het Pradopark in Kortrijk. 6 gezinnen zouden al geïnteresseerd zijn.

Of cohousing populairder wordt in België? Daar lijkt het inderdaad op: zo zijn er in België al 4 cohousing projecten uitgewerkt en staan er nog 10 op poten. En ook voor het project in Kortrijk is dus wel degelijk interesse. Het is dan ook niet lang zoeken achter de redenen…

De voordelen van cohousing in België

De eerste en voornaamste reden is geld. In cohousingprojecten zijn de huizen een stuk kleiner aangezien de bewoners gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes. Zo wordt er meestal een gemeenschappelijke keuken en eetruimte voorzien waar de verschillende bewoners dan (samen) kunnen koken en eten.

Die ruimtes moet je dus al niet in je huis verwerken wat toch minimaal 20 à 30m² ‘gespaarde’ ruimte oplevert. Maar ook de toestellen, meubels, decoratie, enzovoort voor die ruimte hoef je niet te kopen waardoor je al gauw enkele (tien)duizenden euro’s kan besparen op de bouw en/of inrichting van je huis.

Het wijkgevoel nieuw leven inblazen

Bovendien is ook het gemeenschappelijke karakter een grote aantrekkingsfactor. Het voelt aan als een langvervlogen tijd toen buren ’s avonds nog met hun stoeltje voor de deur gingen zitten om rustig te keuvelen met elkaar. In realiteit is dat echter niet zo heel lang geleden en veel mensen hunkeren terug naar dat ‘buurtgevoel’; een gevoel van samenhorigheid.

Een buurt waar ze zich goed voelen, waar ze hun kinderen gerust buiten kunnen laten spelen, een buurt waar iedereen elkaar kent. En dat is nu het mooie aan cohousing. Dankzij de gemeenschappelijke delen (ook wel ‘common house’) genoemd, leef je praktisch samen met je buren wat voor een aangename sociale band zorgt.

Cohousing in Kortrijk

Wij kunnen het project in Kortrijk dan ook enkel maar toejuichen. Als ze tot een akkoord komen, zullen er zo’n 15 à 20 wooneenheden gebouwd worden aan het Pradopark. Er wordt ook een polyvalente zaal voorzien en men denkt zelfs aan een kleine wasserette en kantoorruimte. Voorts is er voldoende ruimte voor groen, parkeerplaatsen voor de wagens van de bewoners evenals een fietsenstalling.

Meer info vind je op de website van Cohousing Kortrijk.

Grondplan: VZW Mentor & Alexis Versele architecten cvba

 

12/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?