Blijft de woonbonus haalbare kaart?

De woonbonus, of hypothecaire aftrek, wordt in 2014 een bevoegdheid op Vlaams niveau. Voor wie reeds zo’n hypothecaire lening heeft, verandert er niets. Voor wie in de toekomst van deze woonbonus wil genieten, is er minder duidelijkheid. De regering bekijkt verschillende opties…

Niet voldoende geld voor de woonbonus?

De voorpagina’s van de kranten koppen dat de Vlaamse overheid niet voldoende geld heeft om de woonbonus, het belastingvoordeel dat je krijgt als je een lening afsluit om een woning te kopen, te laten bestaan. Vlaams Minister van Wonen Freya Vanden Bossche reageert hierop en wil de woonbonus grondig hervormen.

Woonbonus moet eerlijker

Freya Vanden Bossche (SP.A) heeft vier voorstellen klaar om de woonbonus na 2014 te hervormen. Ze wil in de eerste plaats de fiscale aftrek aan het marginale tarief vervangen door een vermindering aan een vast tarief van 45 procent voor iedereen. Op die manier wordt het voordeel gelijker, want nu kon je meer aftrekken naargelang dat je meer verdiende en dat is niet eerlijk.

Woonbonus wordt socialer

Daarnaast wil Freya Vanden Bossche de woonbonus rechtvaardiger en socialer maken. Dat wil zeggen dat alleenstaanden en eenoudergezinnen een hogere bonus krijgen dan vandaag. Samenwonenden hebben vandaag namelijk recht op twee keer de woonbonus, terwijl alleenstaanden slecht één woonbonus krijgen. Toch hebben alleenstaanden evenveel kosten, maar krijgen ze minder. Dit wil Vanden Bossche verhogen tot anderhalf, zodat een eigenwoning meer haalbaar wordt.

Woonbonus beperkt in tijd

Als laatste wil SP.A ook dat het fiscaal voordeel beperkt wordt in tijd, bijvoorbeeld op maximum 25 jaar, om te vermijden dat mensen langer gaan lenen. Dat zou deze mensen bovendien meer kosten aan intresten en de banken alleen maar opleveren en dat is niet de bedoeling.

Ik wil een huis kopen, heb ik recht op een woonbonus?

Wie op korte termijn een woning wil kopen moet zich nog geen zorgen maken, er zal sowieso niets veranderen voor 1 januari 2015. Hoe de woonbonus er na die datum zal uitzien, is nog één groot vraagteken!

 

18/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?