Binnendeuren: een overzicht van de verschillende soorten

Binnendeuren kiezen is meestal een van de laatste dingen die je doet bij de inrichting van je huis. Toch mag je het niet verwaarlozen omdat zowel het praktische als het esthetische aspect een belangrijke rol spelen. Binnendeuren moeten discreet aanwezig zijn. Als ze te veel opvallen is dat meestal geen goed teken. Verder moet je er rekening mee houden dat ze je ruimte kunnen besparen of net opleveren.

Binnendeuren passen in het interieur

Je mag niet besparen op binnendeuren. Ze krijgen meestal wel wat te verduren en moeten dus degelijk zijn. Je kiest best ook niet voor holle binnendeuren want die zijn niet geluidsisolerend. Verder voorzie je ze van een gepaste kleur zodat ze mooi in je interieur passen. Besteed genoeg aandacht aan de kleurencombinaties want als dat niet op punt staat, riskeer je een kakofonie.

Drie soorten binnendeuren

Er bestaan drie soorten binnendeuren: de gewone draaideur, de zwaaideur en de schuifdeur. Ze hebben ieder hun specifieke eigenschappen en invloed op het interieur. Ook hier geldt dat een goede voorbereiding half werk is. Zo voorkom je dat je achteraf ontgoocheld achterblijft en niet tevreden bent met het resultaat.

Gewone draaideuren

Draaideuren komen het meeste voor. Zorg ervoor dat je vooraf goed nadenkt over de plaatsing. Daarmee kan je heel wat ruimte besparen die dan vrijkomt om andere dingen zoals meubels te plaatsen. Ook de draairichting is belangrijk. Denk na over de meest praktische richting om de draaideuren te openen en aan welke kant je de scharnieren hangt. Dat is belangrijk voor het installeren van de lichtschakelaars. Als je een kamer binnenkomt moet je immers meteen het licht kunnen aandoen.

Zwaaideuren

Zwaaideuren zijn vooral handig omdat je ze langs beide kanten probleemloos kan openen. Ze zijn zelfsluitend, heel snel toegankelijk en worden dikwijls in ziekenhuizen en restaurants gebruikt.

Je kan zwaaideuren monteren met scharnieren, vloerveer of bovendorpelveer. De keuze wordt vooral bepaald door het gewicht en de afmeting van de deur. De sluitsnelheid is instelbaar door verschillende ventielen.

Schuifdeuren

Schuifdeuren zijn ruimtebesparend, elegant en discreet. Dit soort deur moet in een open ruimte kunnen schuiven. De muur moet dus wat dikker zijn dan bij een gewone deur.

De inbouwsystemen voor schuifwanden winnen meer en meer aan populariteit en gaan er technisch op vooruit. Een metalen kader waarin het schuifsysteem geïntegreerd zit, vervangt hier het metselwerk. Als je opteert voor schuifdeuren, bespaar dan zeker niet op de kwaliteit van het ophangsysteem. Anders kom je bedrogen uit.

Je vindt deze soorten deuren en de materialen in jouw doe-het-zelfzaak. Daar kan je ook om raad vragen voor het kiezen en plaatsen van jouw binnendeuren.

 

11/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

DI
dewulf ivan

inspiratie schuif beslag retro binnedeuren