Betalen we in 2015 geen onroerende voorheffing meer?

Betalen we in 2015 geen onroerende voorheffing meer?
Als het van Waals minister van Wonen, Paul Furlan, afhangt niet. De minister heeft diverse voorstellen klaar voor de hervorming van de woonbonus, maar zijn voorkeur gaat uit naar de afschaffing van zowel de woonbonus als de onroerende voorheffing. Er is intussen al heel wat geschreven en gezegd over de woonbonus en de fiscale hervormingen. Waals minister Paul Furlan komt nu naar buiten met zijn voorstellen. Als het van hem afhangt, wordt vanaf 2015 zowel de woonbonus als de onroerende voorheffing afgeschaft. Volgens Furlan “is dat pas een bonus voor de eigenaars”.

Wat is de onroerende voorheffing?

Een blik op de site van de Vlaamse Overheid De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op onroerende goederen die u jaarlijks moet betalen. Deze belasting wordt op basis van het geïndexeerde kadastraal inkomen berekend. Het tarief verschilt naargelang de ligging van de woning. Dat minister Paul Furlan de onroerende voorheffing wil afschaffen is dus zeer goed nieuws. Stel dat u een woning koopt of bezit in Wilrijk met een Kadastraal Inkomen van 800 euro waarvan u volle eigenaar bent en waar ook uw twee kinderen wonen. In dat geval zal u ieder jaar – geen rekening houdend met indexeringen – zo’n 459,53 euro aan onroerende voorheffing moeten betalen. Zonder kinderen loopt dat zelfs op tot 591,60 euro. onroerende voorheffing berekenen 2014 - simulatie Uw onroerende voorheffing berekenen kan op de site van de Vlaamse Overheid op basis van het Kadastraal Inkomen.

Geen woonbonus of geen onroerende voorheffing?

Wie snel de rekensom maakt, weet dus dat hij meer voordeel haalt uit de woonbonus. Voor de meeste gezinnen schommelt die ongeveer rond de 1.000 euro netto (afhankelijk van het inkomen e.d.) terwijl de afschaffing van de onroerende voorheffing je in bovenstaande geval ‘slechts’ 450 à 600 euro voordeel zou opleveren. We moeten hierbij de zaken echter op lange termijn bekijken. De woonbonus geldt enkel voor de eerste hypothecaire lening. Het voordeel ben je dus na 20 of 25 jaar kwijt. Onroerende voorheffing betaal je sowieso elk jaar op al je eigendommen en in principe ook je leven lang. Op termijn levert het afschaffen van die voorheffing dus een groter voordeel op en bovendien is dit voorstel voor iedereen eerlijk. Zo gaf de minister zelf aan dat de woonbonus vooral de rijken bevooroordeelt en met dit voorstel wil hij dus iedereen dezelfde voordelen geven. Nu is het nog wachten op de voorstellen van de Vlaamse ministers en wordt het uitkijken naar de uiteindelijke hervormingen. Wat zou voor jou de beste oplossing zijn?
Bron: Le Soir

Meer artikels over Actua