Beste tijd om een woning te kopen is nu

Voor wie van plan is om een huis of appartement te kopen, staan de sterren op één lijn: er worden geen verdere prijsdalingen verwacht, de rente is nog niet fel gestegen én de woonbonus is nog intact. Met de relatief lage rente en de voordelige woonbonus zou het in de nabije toekomst wel eens gedaan kunnen zijn. Het is met andere het woorden hét moment om een huis te kopen.

De huizenmarkt: enkele cijfers

De prijzen van huizen en appartementen bleven redelijk stabiel in 2013. Vastgoed kostte vorig jaar 0,3% meer dan in 2012 en deze trend lijkt zich in 2014 verder te zullen zetten. Dat betekent dat je voor een huis dus gemiddeld 231.000 euro neertelt en voor een appartement 179.000 euro. Toch zijn er grote waarneembare verschillen tussen regio’s: vastgoed aan de kust (-11,2%) is aanzienlijk goedkoper dan vastgoed in Brussel (+8,2%). Vooral flats en oudere panden worden druk te koop gesteld – de huidige eigenaars willen vaak niet meer de vereiste investeringen doen.

Vooral oudere huizen blijven langer op de markt

Oudere woningen die niet meer aan de normen voldoen, blijken moeilijk verkoopbaar. De reden? Het extra geld dat nodig is voor de verbouwing wordt vaak niet toegekend door de banken. Doordat banken nog maximaal 90% van de aankoopprijs lenen in plaats van 110%, is het voor kandidaat-kopers moeilijker om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen. Situatieschets: waar je vroeger voor een verbouwwoning van 250.000 euro ongeveer 58.000 euro aan eigen middelen nodig had, is dat nu al 98.000 euro. Als je weet dat je voor een nieuwbouwwoning van 250.000 ‘slechts’ 60.000 euro moet ophoesten, is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Hét moment om een huis of appartement te kopen

Grote prijsdalingen worden er in 2014 niet meer verwacht, ondanks de geschatte overwaardering van 10 à 15%. Enkel bij vastgoed boven 1 miljoen euro zullen er prijsdalingen zijn. Doordat de vastgoedprijzen dit jaar maximaal met 1,5% zullen stijgen, een toename lager dan de inflatie en dus de loonindexering, is dit jaar dus het moment bij uitstek om een woning te kopen.

24/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?