Bespaar tot 50% op warm water dankzij een zonneboiler & zonne-energie!

Bespaar tot 50% op warm water dankzij een zonneboiler & zonne-energie!
Wist je dat de aarde op iets meer dan een half uur voldoende zonne-energie opvangt om de hele wereldbevolking één jaar van energie te voorzien? Dan wist je vast ook niet dat de zon kan instaan voor 50% van de warmwaterproductie van je gezin? Tijd om duurzaam te investeren in een zonneboiler.

Hoe werkt een zonneboiler?

Wil jij graag profiteren van zonne-energie? Dan kan je de energie van deze onuitputtelijke bron benutten met behulp van een zonneboiler. De zonne-energie wordt hierin opgevangen en omgezet in warm water. Hoe het juist werkt? De zonneboiler bestaat uit drie elementen: de zonnecollectors, de boiler en het zonnestation. In de eerste plaats vangen de zonnecollectors de energie van de zon op en zetten deze om in warmte-energie. De boiler is het voorraadvat waar het verwarmde water wordt opgeslagen en het zonne-station beheert de installatie en stuurt de pomp aan. Wat als er een dag geen zon is? Dan slaat de bijverwarming aan om de ideale temperatuur van het water te bereiken. Deze bijverwarming in de boiler neemt het over indien nodig en wordt verkregen door een elektrische weerstand of een wisselaar die aangesloten is op een ketel.

Is mijn woning geschikt voor een zonneboiler?

Je kan een zonneboiler in bijna elke woning plaatsen. Natuurlijk zijn er enkele vereisten waaraan je dak moet voldoen om het maximale uit jouw zonneboiler te halen. Hiervoor ben je afhankelijk van de ligging en de hellingshoek van jouw dak. Natuurlijk heeft een zonnecollector zon nodig; hij moet dus gericht worden tussen het zuidoosten en zuidwesten. Daarnaast moet er op jouw dak voldoende plaats zijn voor een zonnecollector. Deze neemt ongeveer 3 vierkante meter in beslag. Als derde is het natuurlijk ook belangrijk dat de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnecollector te dragen. De boiler die aangesloten wordt op de zonnecollector moet zo dicht mogelijk bij de zonnecollector geplaatst worden. Direct onder het dak is hier de meest geschikte plaats voor. De afstand tussen deze twee elementen moet je overigens ook beperken, anders treedt er te veel warmteverlies op.