Beroemde huizen buiten Europa

Huizen van beroemdheden spreken tot onze verbeelding. Terwijl je haast een paparazzi moet worden om een glimp op te vangen van de optrekjes van sommige Hollywood sterren, zijn er andere woningen die gewoon open zijn voor het grote publiek. Enkele aanraders…

Santiago de Chile: Pablo Neruda

In Isla Negra, op zo’n 80 km van het Chileense Valparaíso, ligt de voormalige woning van de bekendste dichter van Zuid-Amerika, Pablo Neruda (1904 – 1973). Neruda was een groot liefhebber van de zee en daarom liet hij een huis optrekken in de vorm van een schip. In deze woning kon hij ook zijn grote passies uitleven: schrijven en verzamelen. Hier vind je allerlei prullaria zoals schelpen, sirenes, opgezette vlinders, telescopen, kinderspeelgoed, oude landkaarten en boeken… en dat maakt van dit huis meteen ook een bizar museum. Neruda ligt ook op deze plek begraven, vlakbij de zee, zijn geliefde plek.

Cuba: Ernest Hemingway

De beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway (1899 – 1961) bracht dan weer een groot deel van zijn leven in de buurt van Havana door, meer bepaald in San Francisco de Paula. Op deze plek schreef Hemingway enkele van zijn meesterwerken, zoals “The Old Man and the Sea”, “A Movable Feast” en “For Whom the Bell Tolls”. Vandaag kan je in dit museum de schrijfmachine van Hemingway en zijn persoonlijke bibliotheek bewonderen.

 

Mexico: Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907 – 1954) was een vurige Mexicaanse feministe, kunstschilder en echtgenote van muralist Diego Rivera. Heel haar leven bracht ze door in een huis in Mexico City. Na haar dood werd de woning een museum dat je onderdompelt in haar bewogen leven, haar bekendste werken en heel haar creatieve universum. Trek je naar Mexico? Dan is ‘La casa azul’ (het blauwe huis) een absolute stop!

 

 

 

Beroemde huizen in de VS: William Randolph en Mark Twain

Vaak baden de huizen van beroemdheden in luxe. Het voormalige huis van de Amerikaanse krantenmagnaat William Randolph Hearst (1820 – 1891) is misschien wel een van de meest decadente woningen van de 19de eeuw. Hier vind je niet minder dan 56 slaapkamers, 61 badkamers, 19 zitkamers, een cinemazaal, een binnen- en buitenzwembad, een vliegveld en de grootste privé dierentuin ter wereld! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele bijzondere kunstwerken. Een bezoekje waard!

Ook het huis van de beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain (1835-1910) kan je bezoeken in Hartford, Connecticut. De woning in Victoriaanse stijl was ver voor op haar tijd en organiseert vaak tentoonstellingen rond de ‘vader van de Amerikaanse literatuur’.

29/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?