“Belgische bouwer ligt vooral wakker van woonbonus”

De toekomst van de woonbonus bezorgt Belgische bouwers het meeste kopzorgen. Dat blijkt uit een enquête die Batibouw bij 8.000 Belgische bouwers liet uitvoeren. Ook de eventuele afschaffing van allerhande premies bezorgt ons hoofdbrekens, zo blijkt. “Om op korte termijn echt weer helemaal op koers te geraken, heeft de Belgische bouwer en verbouwer nood aan duidelijkheid, die er zo snel mogelijk na de verkiezingen moet komen”, besluit Geert Maes, algemeen directeur van Batibouw.

Vrees dat woonbonus zal verdwijnen

Betaalbaar wonen is dit jaar één van de hoofdthema’s van Batibouw. Naar aanleiding van de jaarlijkse woon- en verbouwbeurs (die dit jaar van 20 februari tot 2 maart plaatsvindt) ondervroeg de organisatie 8.000 Belgen (zowel Vlamingen als Walen) omtrent hun bouwplannen.

De twijfelachtige toekomst van de woonbonus beroert de gemoederen het meest, zo blijkt uit de cijfers. Ruim 35 procent van de Nederlandstaligen en 42 procent van de Franstalige respondenten vreest dat de woonbonus zal verminderen of zelfs verdwijnen. Na de verkiezingen van 2014 is de fiscale aftrek van het woonkrediet (het vroegere ‘woonsparen’) immers geen federale bevoegdheid meer, maar een gewestelijke.

Volop investeren in 2014

Opvallend is dat de meeste ondervraagden door die groeiende onzekerheid hun bouwproject koste wat het kost voor eind 2014 willen afhandelen om zo nog maximaal te kunnen profiteren van de woonbonus.

Wat met energiepremies?

Ook over de groene energiepremies heerst onduidelijkheid. Meer dan 30% van de Nederlandstalige ondervraagden maken zich ook ongerust dat premies voor energiebesparende maatregelen zullen worden verminderd of afgeschaft, bij de Franstaligen is dit 24%.

“Om op korte termijn echt weer helemaal op koers te geraken, heeft de Belgische bouwer en verbouwer nood aan duidelijkheid, die er zo snel mogelijk na de verkiezingen moet komen”, stelt Geert Maes, algemeen directeur van Batibouw. “Welke premies blijven bestaan, en hoe zal de vernieuwde woonbonus er uit zien? De resultaten van deze enquête tonen aan dat een snelle en verstandige besluitvorming zich opdringt. De Belg begrijpt nog altijd terecht dat investeren in een eigen woning een uitstekende zaak is, maar men wil ook gewoon weten waar men aan toe is.”

Batibouw Praktische info

Data: Van 20 februari tot en met 2 maart 2014

Adres: Brussels Expo – Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Toegang:

  • Tickets online – 11 euro/dag
  • Tickets kids online – 5,5 euro/dag
  • Toegang publiek – 12 euro/dag
  • Kinderen 6-12 jaar – 6 euro
  • Toegang professionele dagen – 40 euro (twee eerste dagen)
13/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?