België als trendzetter voor energiezuinige woningen?

‘België kan trendzetter van energiezuinige woningen worden’. Vic Swerts en Frans Dieryck zijn het erover eens: het belang van chemie in de bouwsector wordt onderschat. Knack ging met hen praten.

Het belang van chemie in de bouwsector

We staan er vaak niet bij stil, maar chemie speelt een belangrijke rol in de bouwsector. Zo zorgt een goede afdichting tussen dubbel glas ervoor dat de energie bewaard blijft. Energie verdwijnt namelijk vaak via ramen en deuren en de chemiesector kan hier vaak de juiste oplossingen bieden…

Energieneutraal tegen 2021

De Vlaamse en Europese overheid hebben duurzaam wonen hoog op de agenda gezet: tegen 2021 zouden alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal moeten zijn. Vlaanderen gaat echter nog een stapje verder: ze hebben de ambitieuze doelstelling om ervoor te zorgen dat er tegen 2020 alleen nog energiezuinige woningen zijn! De huidige woningen zullen dus moeten worden omgebouwd.

Chemiesector en bouwsector hebben elkaar nodig

Om die doelstellingen waar te maken, zullen de bouwsector en de chemiesector elkaar nodig hebben, stellen Swerts en Dieryck. Om een energiezuinige woning te bouwen heb je immers meerdere partners nodig. En daar kunnen wij nu het verschil maken, maar dan moeten we er wel op tijd bij zijn!

Het gehele interview kan je lezen op de website van Knack Trends

 

11/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?