Begin een minimoestuin met hergebruikte supermarktgroenten

Begin een minimoestuin met hergebruikte supermarktgroenten

Wil je graag een moestuin beginnen, maar weet je niet goed wat de eerste stappen zijn? In dat geval kan het leuk zijn om te experimenteren met restjes van supermarktgroenten. Wist je dat je heel eenvoudig overgebleven groenten nieuw leven kunt inblazen? Zo wordt het helemaal zonde om je leftovers weg te gooien. Aangezien groenten vaak het duurste product op je boodschappenlijstje zijn, is het ook nog eens goed voor je portemonnee!

Wat heb je nodig voor je moestuin?

Om zelf je groenten te kweken heb je helemaal niet veel nodig. Veel planten kikkeren er namelijk al van op om gewoon in een kommetje water te staan met wat zonlicht. Zodra ze worteltjes krijgen, verplaats je ze naar potgrond. Daarna heb je enkel wat geduld nodig!

Welke supermarktgroenten kun je zelf kweken?

De vraag zou eerder moeten zijn: welke groenten kun je niet opnieuw tot leven wekken? Er zijn namelijk heel veel planten geschikt voor ‘herkweek’. Hieronder een lijstje van de gemakkelijkste:

  • Sla, bok choy en kool zijn relatief gemakkelijk om opnieuw te kweken. Overgebleven blaadjes leg je gewoon in een kommetje met een beetje water op de bodem. Zet de kom in het zonlicht en na 3 of 4 dagen zouden er al worteltjes en nieuwe blaadjes moeten verschijnen. Op dat moment kun je je sla effectief planten-.
  • Bijna iedereen weet dat je nieuwe aardappelen kunt kweken van de schil, als er maar ‘oogjes’ op zitten. Snijd de schillen in kleinere stukjes en zorg ervoor dat er ten minste twee of drie ogen op iedere schil zitten. Laat ze een nacht drogen en steek ze dan ongeveer 10 centimeter diep in de grond, met de ogen naar boven. Na een paar weken groeit er een aardappelplantje uit.
  • Lukt het je niet om je supermarktbasilicum in leven te houden? Dat ligt niet aan jou! Basilicumplantjes van de supermarkt zijn namelijk niet gekweekt om te overleven. Ze moeten zodanig snel groeien dat de worteltjes niet genoeg tijd hebben om zich te ontwikkelen, waardoor ze de plant op den duur niet voldoende kunnen ondersteunen. Wat je wel kunt doen is stekjes nemen van de supermarktbasilicum: knip gewoon een stengeltje af en leg het in een glas water (zorg wel dat de blaadjes boven het waterniveau liggen). Plaats de basilicum in een lichte omgeving, maar nog niet in de volle zon. Als de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de stekjes in aarde planten. Zo houdt je basilicum het langer vol!

Bovenstaande planten zijn lang niet de enige groenten die je een nieuw leven kunt geven. Experimenteer bijvoorbeeld eens met selderij, knoflook, uien, pepers, sojascheuten … Zo tover je je keuken om tot je persoonlijke moestuin!

14/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?