Beenderen tellen in de buurt van Praag

Zin in een lastminutetrip naar Praag met een macaber kantje? Dat kan! Op zo’n 60 km van de Tjechische hoofdstad ligt namelijk de Kapel des Doods, in het 14de eeuwse stadje Kutná Hora. Met zijn prachtige gotische en barokke gebouwen pronkt Kutná Hora ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Wat hangt er aan het plafond? Botten!

De ‘Sedlec bone chapel’ is een kleine kapel onder de begraafplaats van de Allerheiligen kerk en telt de botten van zo’n 40.000 mensen.  Schedels, scheenbeenderen, bovenbeenderen, schouderbladeren, enzovoort, liggen netjes opgestapeld in aparte ruimtes. Maar deze botten ook gebruikt als versiering voor het plafond, muren en pilaren, wat een prachtig maar ietwat bizar effect teweegbrengt.  Er zijn tal van zogenaamde ‘beenderhuisjes’ die menselijke botten gebruiken als kunstvorm. De Portugese Evora-kapel bijvoorbeeld, of de Kapucijnen-crypte in Rome. Maar de kapel van Kutná Hora is wel de meest spectaculaire.

Een handjevol heilige grond

Het begon allemaal in de dertiende eeuw. Toen een abt van het Sedlec-klooster naar het Heilige Land trok en aarde terug meebracht van Golgotha, de berg waarop Jezus gekruisigd werd. Hij strooide het handjevol grond uit over de begraafplaats van het klooster. Al snel raakte het kerkhof overvol. Eerder overledenen moesten plaats maken voor nieuwe. Daarbij kwam dat er in 1400 een kerk werd gebouwd op de begraafplaats. Sindsdien werden de botten van overledenen opgestapeld in een aanpalende kapel.

In 1870 kreeg houtsnijder František Rint de opdracht om alle botten en schedels te sorteren. Hij liet zijn verbeelding de vrije loop en ontwierp met de beenderen kandelaars, pilaren en andere kunstvoorwerpen, naar de geest van de tijd.

Praktische info

Er zijn tal van begeleide uitstappen van Praag naar Kutná Hora. Maar je kan gerust ook zelf een kijkje gaan nemen. Dan neem je best de trein vanuit het Centraal Station van Praag. De vertrekuren vind je hier. De Sedlec Kapel des Doods is iedere dag geopend, behalve 24 december. De openingsuren en inkomprijs kun je hier raadplegen.

 

28/03/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?