Bedient je iPhone binnenkort je oven via Apple-domotica?

Apple werkt aan een domotica-systeem dat volledig autonoom de controle van belangrijke huishoudapparaten in je woning op zich kan nemen. Het domotica-systeem werkt via gps-tracking en wifi en stelt je iPhone in staat om automatisch je verlichting, oven en centrale verwarming te bedienen, zonder dat jij ook maar één vinger hoeft te verroeren.

Patent voor Apple-domotica

Je komt thuis van je werk. Net wanneer je de oprit opdraait, schieten de lichten in de woonkamer aan. Binnen is het al lekker warm, want de verwarming is een halfuurtje geleden automatisch aangesprongen. Net als je je tas wegzet, geeft de oven een signaal: je eten is klaar. En kijk: je favoriete muziek schalt ook al door je surroundsysteem! En dat alles zonder ook maar één knop te moeten indrukken.

Klinkt het bovenstaande tafereel als toekomstmuziek? Als het van Apple afhangt, dan toch nabije toekomst. De Amerikaanse computergigant heeft zopas een patent aangevraagd voor gps-gerichte domotica. Daarmee wil het zowat alles wat online werkt in je huis controleren via de gps-tracker in je iPhone of iPad.

Domotica via gps-tracking

Hoe dat werkt? Via de gps-tracker weet je iPhone op elk moment van de dag waar je bent. Bovendien kent hij ook je gewoonten. Je vertrekt, bijvoorbeeld, elke dag om 8 uur stipt naar je werk om rond 18 uur weer thuis te komen. Als je huishoudelijke apparaten – lichten, oven, elektrische garagepoort, centrale verwarming en dergelijke – online zijn, kan je iPhone die in principe perfect bedienen via een draadloze wifi-verbinding, zonder dat jij ook maar één vinger hoeft te bewegen.

Apple-domotica nog niet voor morgen?

Apple wil zich met zijn domotica-systeem vooral richten op verlichting, alarmsystemen, elektrische garagepoorten, muzieksystemen, centrale verwarming en keukenapparaten. Het probleem is uiteraard dat al die apparaten vandaag de dag nog niet online zijn in de meeste gezinnen. Het heeft evenmin zin om gezinnen te verplichten een nieuwe wifi-oven te kopen opdat de iPhone-domotica die zou kunnen bedienen. En wat met hackers? Als een toestel binnenkort ook online bedienbaar wordt, dan zal daar waarschijnlijk even snel misbruik van worden gemaakt.

Er zijn dus nog tal van vragen die moeten worden opgelost alvorens we met z’n allen de controle van onze woning overgeven aan het Apple domotica-systeem. Toch heeft Apple er vertrouwen in.

07/11/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?