Arne Jacobsen: tijdloze elegantie & eenvoud

De Deense architect Arne Jacobsen (1902 – 1971) is een van de grootste ontwerpers van de 20ste eeuw. Nu wordt hij nog steeds als de belichaming van het Deens design beschouwd, zowel in Denemarken als in de rest van de wereld, en zijn ontwerpen zijn uitgegroeid tot ware design iconen.

Arne Jacobsen architectuur & meubilair

Zijn doorbraak als architect kwam in 1929 met het winnende ontwerp voor Het Huis van De Toekomst. Dit ontwerp vormde de introductie van de moderne Deense architectuur. Vanaf de jaren vijftig richtte hij zijn aandacht op het ontwerpen van meubilair.

Ant chair, egg chair en swan chair

Elegantie en eenvoud wist hij als geen ander te verzoenen, met tijdloos design als resultaat. Zijn bekendste ontwerpen zijn de design stoelen de mier ‘ant chair’ uit 1952, de zwaan ‘swan chair’ en zijn fauteuil het ei, de ‘egg chair’. Deze stoelen zijn oorspronkelijk ontworpen voor het SAS Hotel, de eerste wolkenkrabber in Denemarken. Dit gebouw is het project bij uitstek waar alle ontwerptalenten van Arne Jacobsen zijn terug te vinden. Zelfs het roestvrij stalen bestek van het SAS Hotel is van zijn hand.

Collector’s items

Ondertussen zijn deze stukken echte collector’s items geworden. Op veilingen zijn de originele exemplaren zeer geliefd, terwijl de ontwerpen nog steeds worden gefabriceerd. De stukken zijn ook leverbaar in allerlei kleuren.

Vola kranen

Voor sanitairfabrikant Vola ontwierp Arne Jacobsen een collectie modulair sanitair kraanwerk en bijhorende accessoires. Deze producten zijn vandaag nog steeds razend populair.

20/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?