Als technologie de keuken overneemt – Koken met je iPhone

Is jouw keuken al ‘smart’? Nee, we willen niet weten of je keuken thuis is in de algebraïsche getaltheorie of de metafysica. Wél of jij je keuken al bestuurt vanop afstand – met je smartphone. Je keukenapparaten rustig hun ding laten doen terwijl jij van huis bent: het is geen verre toekomstdroom meer. Voor je het weet sta je te koken met je iPhone!

Verfrissende technologie in de keuken

De koelkast van morgen – of liever, de koelkast van vandaag – communiceert rechtstreeks met jou. Whirlpool maakt het mogelijk om meldingen te ontvangen op je smartphone wanneer je de deur van de koelkast hebt laten openstaan of de elektriciteit thuis uitvalt. Je slimme koelkast registreert ook nog eens hoeveel energie hij verbruikt, en bezorgt je daar regelmatig een overzicht van. Cool.

Verwarm de oven alvast voor

Een goed voorbereide kok zet zijn gebraad ’s ochtends al in de oven voor de gasten die ’s avonds komen. En zet op precies het juiste moment de oven aan – via de app op zijn smartphone. Met deze dubbele convectieoven van GE Appliances is dat perfect mogelijk.

Op weg naar huis in de file beland? Tja, dat is jammer. Want de oven laat zich alleen maar bedienen vanop je wifi thuis. De oven voorverwarmen wanneer je op het werk vertrekt, is dus nog geen optie. Misschien een verbetering voor de toekomst?

De perfecte steak bak je met je iPhone

Het geheim van de perfecte steak zit in de sous-vide. Dat toestel wekt precies de juiste temperatuur op en bakt je biefstuk precies lang genoeg. Om het je nóg gemakkelijker te maken, hoort bij de sous-vide van Anova een app. Je geeft op je smartphone in of je je lapje vlees ‘bleu’, ‘à point’ of ‘bien cuit’ wilt. Een paar minuten wachten en … de steak van je dromen is klaar.

Is smart koken dan de volgende vernieuwing in het rijtje innovatieve ‘life hacks’? Deze toestellen zijn nog niet helemaal overtuigend. Maar het gaat de goede kant op: nog een paar jaar en je hoeft alleen nog maar een recept te kiezen in je telefoon. De keuken doet de rest.

27/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?