Oud is in: de aantrekkingskracht van brocante

Oud is in: de aantrekkingskracht van brocante

Tegenwoordig is vintage helemaal hip. Een subcategorie van vintage is het zogenaamde brocante, een term waar je vast weleens van gehoord hebt. Maar wat is brocante nu eigenlijk? Wat is het verschil met antiek? En wat maakt brocante zo aantrekkelijk?

Wat is brocante?

De term brocante komt uit het Frans en betekent daar gewoon ‘rommelmarkt’. Soms wordt brocante omschreven als ‘tweedehands maar niet oud genoeg om antiek te zijn’. Een ander verschil met antieke spullen is dat brocante meubels er gerust doorleefd mogen uitzien. Dat is namelijk voor veel mensen nu net de aantrekkingskracht ervan. De voorwerpen hebben al een leven gehad en dat spreekt tot de verbeelding; de kleine imperfecties maken ze mooi. In huis brengen brocante meubels daardoor een nostalgische en landelijke sfeer. Daarbij is het leuk om oud en nieuw met elkaar te combineren. Ook de doe-het-zelvers kunnen hun hart ophalen bij brocante. Met een nieuw laagje verf kan een ouderwets kastje een heel nieuwe uitstraling krijgen.

Oud en nieuw brocante

Tegenwoordig worden er weleens spullen zo gemaakt dat ze er oud uitzien. Ze zijn dus niet oud, maar hebben wel die uitstraling. Die trend wordt ook wel ‘nieuw brocante’ genoemd. Makkelijk als je graag een brocante interieur wilt zonder er zelf lang naar te moeten zoeken of de spullen nog op te knappen. Daar staat natuurlijk tegenover dat er minder geschiedenis aan het voorwerp hangt en dat het dus minder uniek is.

Waar vind je brocante?

Niet alleen de uitstraling van brocante maakt het aantrekkelijk, maar ook de manier waarop je eraan komt. Kuieren langs rommelmarkten op zoek naar een bijzondere vondst: voor veel mensen is het een leuk tijdverdrijf en sommigen verheffen het tot een ware kunst om schatten te vinden tussen de rommel.

Heb je zin gekregen om zelf op zoek te gaan naar brocante? De bekendste locaties zijn dan de jaarlijkse antiekmarkten in Lille of Amiens. Maar op rommelmarkten bij jou in de buurt zijn er ongetwijfeld ook brocante spullen te vinden!

08/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?