5 vragen aan Marie Drouot over keramiek

Tijdens de beurs Maison & Objet in Parijs werden zes jonge ontwerpers in de schijnwerpers geplaatst. Ze kregen de kans om hun werk aan het grote publiek te laten zien en een grote visibiliteit te verwerven. De redactie van Relaxnews ontmoette Marie Drouot, een jonge keramiste die vol passie over haar vak praatte.

Inspiratiebronnen voor keramiek

Hoe is je passie voor keramiek ontstaan?

Marie Drouot: “Mijn passie voor aardewerk is op jonge leeftijd gekomen. Ik ben geboren in Seoul  (Zuid-Korea) en ben op m’n achtste in Frankrijk terechtgekomen. Ik heb verschillende cursussen aardewerk gevold en vanaf het begin vond ik het heel interessant. In het begin sprak ik amper Frans en in plaats van met woorden drukte ik me met klei uit. Daarmee kon ik heel snel concrete dingen maken. Toen ik 13 was, ben ik met de cursussen gestopt, maar ik miste heel snel het contact met de aarde. Om dat te compenseren ging ik in de natuur op zoek naar manieren om toch het contact te kunnen behouden.”

Hoe zou je je werk omschrijven? En welke zijn je inspiratiebronnen?

Marie Drouot: “Mijn werk is heel sterk gericht op het natuurlijke en het organische aspect. Verder zit er ook een wetenschappelijke dimensie in verwerkt. Ik hou ervan om de natuur en kleine dingen te observeren. Alles wat om me heen gebeurt, kan me inspireren: een blad dat van een boom valt en door de wind in de dakgoot valt of de wolken die bewegen en allerlei figuren vormen. Voor artiesten vormt de natuur een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik haal veel ideeën uit de wereld die me omringt, de beelden maar moet m’n hoofd ook leeg kunnen maken om inspiratie te vinden.”

Over materialen en kleuren

Wat zijn je favoriete materialen en kleuren?

Marie Drouot: “Mijn favoriete materialen zijn aarde en klei. Ik werk met ook graag met zandsteen en porselein. Het soort materiaal is voor mij belangrijker dan de kleur. Ik hou vooral van de textuur van objecten en kleuren vormen een extra. Als we met materialen bezig zijn, worden de kleuren automatisch aangepast door ermee te spelen en het glanzende of matte email aan te passen.”

Wat is je favoriete voorwerp?

Marie Drouot: “Dat is een heel subjectieve aangelegenheid. Een voorwerp moet een extra waarde geven aan de personen die het gebruiken en hem/haar tevreden stellen. Bij keramiek, zijn voorwerpen nooit perfect omdat er door het glazuur veel onvolmaaktheden ontstaan.”

Referenties

Wat zijn je referenties op het gebied van kunst en design?

Marie Drouot: “Ik heb geen echte specifieke voorkeuren. Ik hou van kunst, design en schilderwerk. Ik hou veel van het werk van de Japanse designer Azuma Makoto met zijn drijvende bonsaibomen en van het werk van de hedendaagse kunstenaar Yokoi Kusama met zijn organische kunstwerken. Verder apprecieer ik het werk van de schilder Turner omwille van de energie van zijn schilderijen en het werk van Edward Hopper dat weemoed uitstraalt”.

Source : Relaxnews (La parisienne)

27/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?