5 vragen aan het bureau Make Architects

5 vragen aan het bureau Make Architects
In China wordt architectuur beschouwd als een katalysator van groei. John Puttick, die aan het hoofd staat van de Chinese vestiging van het Engelse bureau Make Architects, heeft het Chinese magazine Jing Daily te woord gestaan. Volgens hem is China een van de meest opwindende plekken voor een architect op dit ogenblik.

Make Architects, waardevolle projecten

Het gerenommeerde Engelse bureau 'Make Architects' heeft vestigingen in Engeland, China en het Midden-Oosten. Het team van Make Architects ontwerpt zowel grote stedelijke projecten als luxueuze privéwoningen. In China focust het bureau zich vooral op het binnenland (dat minder ontwikkeld is).
1. In welke mate draagt architectuur volgens u bij tot de ontwikkeling van tweederangdsteden?
John Puttick: "Wij zijn ervan overtuigd dat architectuur echt kan helpen om de groei en de ontwikkeling van tweederangssteden te versnellen omdat de aandacht van zowel mensen als investeerders wordt getrokken." "Tegelijkertijd ontwerpen en bouwen we projecten om de levenskwaliteit van de lokale gemeenschap te verbeteren, zowel door middel van meer efficiënte openbare plaatsen als meer aantrekkelijke commerciële zones."
2. Denkt u dat men in China architectuur voldoende naar waarde schat?
"Sinds we in Peking zijn gevestigd, hebben we met verschillende klanten samengewerkt waarvoor innovatie en creativiteit essentieel zijn. Er is veel enthousiasme voor architectuur en ook voor duurzaam bouwen. Daarom is China volgens mij een van de meest opwindende plaatsen voor een architect op dit ogenblik." "In China is er ook veel creatief talent voorhanden dat zich almaar meer toont."
3. Op welke manier komt de duurzame ontwikkeling ten goede  van de lokale bevolking?
"In elk project zijn innovatie en duurzame ontwikkeling prioriteiten. Onze doelstelling is altijd om het dagelijkse leven van de mensen te verbeteren en ook de omgeving waar de gebouwen worden geplaatst. We houden met het duurzame aspect rekening vanaf de ontwerpfase."
4. Hebben jullie vanuit Make Architects opvallende verschillen bij jullie klanten gemerkt afhankelijk van de locatie?
"Het meest in het oog springende verschil is omvang van de projecten. In landen met een sterke economische ontwikkeling zijn er meer mogelijkheden op het gebied van grote en complexe projecten." "Vooral in China merken we dat de aandacht van investeerders en beslissingsnemers zich richt op stedelijke omgevingen. Zo worden nieuwe steden ontwikkeld of bestaande steden verder uitgebreid. In Groot-Brittannië gaat het dan weer vooral om bestaande stadsdelen nieuw leven in te blazen."
5. Merkt u veel verschil tussen projecten in tweederangssteden en belangrijke steden zoals Peking of Shangai?
"Volgens mij zijn er meer gelijkenissen dan verschillen. Er vindt een echte kennisuitwisseling tussen Chinese steden plaats want ze zijn sterk met elkaar verbonden, wat de ontwikkeling alleen maar ten goede komt." Bron: lecourrierdelarchitecte.com

Meer artikels over Actua