4 TIPS OM WATER TE BESPAREN IN EN ROND HET HUIS: ZO DRAAG JIJ JE STEENTJE BIJ

zwarte kraan

Met al die regen die in ons kleine landje valt, denk je misschien niet dat België het land van de grote droogtes is. Toch doen wij het qua waterschaarste slechter dan 121 landen! Onder andere Afghanistan, Algerije, Tunesië en Syrië moeten we aan ons laten voorbijgaan. Hoe jij je steentje kunt bijdragen om de waterschaarste tegen te gaan? Ontdek het hieronder in onze vier handige tips!

# 1. Het waterverbruik beperken

De eenvoudigste manier waarop jij je steentje kunt bijdragen, is natuurlijk door je waterverbruik te beperken. Denk bijvoorbeeld aan een spaardoucheknop of een spaarperlator, ook wel een bruismondstuk genoemd. Heb je een nieuwe wasmachine of vaatwasmachine nodig? Kijk dan niet alleen naar het energieverbruik, maar ook naar het waterverbruik.

vaatwasser

Goed om te weten: met een vaatwasmachine doe je, althans wat het waterverbruik betreft, hoe dan ook niets mis: het verbruikt gemiddeld 10 tot 20 liter per wasbeurt. Dat terwijl er bij een handwas zo’n 25 liter nodig is!

# 2. Regenwater inzetten in en rond je woning

Dat je je grasperk en bloemen niet met vers drinkwater moet bewateren, dat wist je ondertussen al wel. Zorg dus zeker voor een goede regenton in de tuin: die zijn niet duur en jij gebruikt het water dat anders toch maar van je dak stroomt. Meteen een winst op je waterfactuur ook!

Denk jij bij een regenton meteen aan een lelijke blauwe plastic bak die in een mum van tijd overloopt? Goed nieuws: tegenwoordig zijn er ook veel stijlvolle oplossingen voor een ton in de tuin. Een voorbeeld daarvan is de ELHO Pure Raindrop. Dat heeft een erg trendy design: de ton lijkt op een regendruppel die langs de muur loopt. Het vangt regenwater op en wanneer het vol is, stuurt de ton het water gewoon weer door. Geen irritante overstromingen dus! Dankzij het kraantje en de ingebouwde gieter kun jij meteen aan de slag om je planten te bewateren.

regenwaterton
Regenwatertonnen zijn er in allerlei designs!

TIP: ben jij aan het renoveren? Dan kun je meteen iets extra’s doen. Dankzij een regenwaterinstallatie en een pompsysteem sla je nóg meer regenwater op. Zo kun jij het regenwater gebruiken om je toilet door te spoelen, je kleding te wassen, je vloer te dweilen of je auto schoon te maken. Handig!

# 3. Grijs water recupereren

Maar niet alleen regenwater kun je in huis zetten. Had jij al van grijswatersystemen gehoord? Die systemen vangen het vervuilde water op én reinigen het op een biologische manier. Daarna kan het opnieuw worden gebruikt. Jij gebruikt je water dus twee keer!

Grijswatersystemen zijn er in allerlei uitvoeringen: van grote tanken die je, net zoals de regenwaterinstallatie, ingraaft, tot de zogenaamde Hydraloop. Die laatste is een tank die je kunt vergelijken met een Amerikaans koelkast die je simpelweg in de berging zet. Ideaal voor bijvoorbeeld appartementen. Het nadeel daarvan? De capaciteit is natuurlijk beperkt en ligt niet hoger dan 300 liter.

lopende kraan

# 4. Je mentaliteit veranderen

De laatste tip is misschien nog de belangrijkste: ga bewuster om met water. Dit zijn alvast erg eenvoudige dingen die jij in het dagelijks leven kunt toepassen:

  1. Laat het water niet lopen terwijl je je tanden poetst.
  2. Gebruik een emmer in plaats van een sproeislang.
  3. Neem een douche in plaats van een bad.

Die eenvoudige mentaliteitswijzigingen hebben een enorme impact. Nog wat extra ideeën nodig? Lees dan zeker ook deze andere tips om water te besparen!

23/11/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?