25 nuttige tips om energie te besparen in huis

Energie besparen: dat kan je op heel veel verschillende manieren en dat bewijzen we met deze 25 tips om energie te besparen in huis. En dat gaat dus heel wat verder dan het licht niet vergeten uit te doen. Van verlichting tot verluchting: voor iedere categorie hebben we enkele energiebesparende tips klaar!

Energie besparen: verwarming

1. Installeer een programmeerbare thermostaat. Die zorgt ervoor dat je gedurende de dag geen kou lijdt en dat ’s nachts de verwarming enkele graden lager kan.

2. Kies voor thermostaatkoppen die reageren op de omgevingstemperatuur. Hierdoor kun je de temperatuur per kamer aanpassen. In de slaapkamer mag het gerust wat minder warm zijn dan in de woonkamer.

3. Door een condensatieketel te installeren bespaar je tot 30% energie in vergelijking met een klassieke verwarmingsketel. Een condensatieketel wint namelijk energie uit de rook die vrijkomt bij de verbranding van aardgas of stookolie.

4. Heb je een hardhouten- of tegelvloer? Dan is het een aanrader om tapijten te leggen in de ruimtes waar je veel komt. Kwestie van je voeten warm te houden.

5. Ban elektrische vuurtjes uit je woning. Ze verbruiken enorm veel energie en zijn ook niet ongevaarlijk.

Energie besparen: warm water

6. Repareer lekkende kranen, voornamelijk de warmwaterkranen. Eén druppel per seconde kan namelijk oplopen tot 165 liter per maand. Dat is meer water dan één persoon gebruikt op twee weken.

7. Ben je toe aan een nieuwe keukenkraan? Kies dan voor een kokendwaterkraan! Hiermee bespaar je heel wat energie tijdens het koken want het kokend water stroomt onmiddellijk uit de keukenkraan.

8. We hebben het je al vaker verteld: verkies een douche boven een bad. Het bespaart een heleboel water, want om een bad te vullen heb je makkelijk 120 liter water nodig. Het gemiddelde verbruik van een douchebeurt is de helft, namelijk 60 liter.

9. Een spaardouchekop kan dit verbruik nog eens terugdringen. Doordat de douchekop water met lucht mengt, heb je nog steeds een volle straal. Het enige verschil is dat je minder warm water verbruikt.

10. Minder lang onder de douche staan, bespaart ook water. Vind je dit moeilijk? Installeer dan een douchewekker en laat deze na 5 minuten aflopen. Een andere mogelijkheid is om de Eterna douchekraan met EcoLedknop te installeren. Deze douchekraan geeft je de juiste hoeveelheid water en de douchekraan geeft roodlicht als je douchebeurt voorbij is!

11. Kies voor waterbehandeling. Het beschermt je sanitair tegen kalk en voorkomt beschadigingen aan je installaties. Hierdoor kan je energie besparen, want kalkaanslag ligt vaak aan de basis van een hoger energieverbruik.

Energie besparen: verluchting

12. Spoor naden en kieren op en sluit ze af met tochtstrips. Ook naden langs ramen en deuren kan je afsluiten met tochtstrips. Je voorkomt hierdoor dat er warme lucht verloren gaat, waardoor ook je stookkosten verminderen.

13. Bespaar een heleboel energie door je woning duchtig te verluchten. Open met andere woorden geregeld je ramen en laat de frisse lucht binnenstromen. De droge lucht die binnenkomt, warmt beter op dan de vochtige lucht in huis. Je hebt hierdoor minder energie nodig om je woning te verwarmen én je leeft in een gezondere omgeving.

14. Kies voor gecontroleerde ventilatie om energie te besparen en een optimale luchtkwaliteit te verkrijgen. Het beperkt namelijk warmteverlies en zorgt er ook voor dat vervuilde lucht geëvacueerd wordt.

Energie besparen: verlichting

De meeste manieren om energie te besparen op het vlak van verlichting ken je waarschijnlijk al. Om je er nog eens aan te herinneren zetten we ze nog eens voor je op een rij!

15. Vervang je lampen zoveel mogelijk door ledverlichting. Deze verbruiken veel minder energie en gaan dubbel zo lang mee. Bovendien geven ze ook niet onnodig warmte af.

16. Doe het licht uit wanneer je een ruimte verlaat. Het klinkt superlogisch en evident maar we zijn er zeker van dat je dit nu en dan toch eens vergeet!

17. Om de vergeetachtigen onder ons te steunen, bestaan er tegenwoordig een heleboel applicaties en domotica systemen die je helpen overal het licht uit te schakelen.

18. Richt je woning in met lichte kleuren. Lichte tonen tegen de muren, plafonds en vloeren zorgt voor een ruimtelijk effect. Ook spiegels helpen om de ruimte optisch te vergroten.

19. Stof je armaturen en lampen regelmatig af. Een dikke laag stof blokkeert namelijk 50 procent van de lichtopbrengst!

20. Doe je gordijnen overdag volledig open! Zo hoeft de verlichting niet aan en geniet je van natuurlijk licht. Inderdaad, doe ook de glasgordijnen open, want deze houden een heleboel licht tegen.

Andere manieren om energie te besparen

21. Je mama heeft je altijd geleerd om de deuren van de koelkast netjes te sluiten. Groot gelijk heeft ze, want elke keer dat je de koelkast opentrekt, ontsnapt er ongeveer 30% van de gekoelde lucht. De koelkast heeft heel wat energie nodig om de binnengedrongen lucht af te koelen.

22. Hetzelfde geldt voor de oven.

23. Haal je kleding uit de droogkast als die nog een beetje vochtig is. Hierdoor bespaar je niet alleen energie, ook voorkom je dat je kleding statisch geladen is, je kleding heeft minder kreukels en zo kunnen je favoriete items niet krimpen.

24. Je smartphone, tablet of een ander elektronisch toestel opgeladen? Haal de stekker na het opladen uit het stopcontact. Ook elektrische apparaten die je niet gebruikt, trek je beter uit het stopcontact. Veel apparaten, zoals computers en tv’s, gebruiken zelfs energie als ze stand-by staan.

25. Controleer de afdichting van je koelkast. Dit doe je door er een geldbiljet tussen te stoppen als je de deur van je koelkast sluit. Kan je het briefje er gemakkelijk uittrekken? Dan is het tijd om de afdichting te vervangen.

 

12/05/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?