10 beroemde huizen die je zeker moet bezoeken

Huizen van bekendheden spreken tot de verbeelding. Zelfs als die bekende wereldburgers al meer dan 100 jaar dood zijn. Wij maakten een selectie van tien beroemde huizen die zeker een ommetje waard zijn. Welkom in de wereld van William Shakespeare, Truman Capote en andere grootheden!

1. Geboortehuis van William Shakespeare

 • Waar? Henley Street, Stratford-upon-Avon, Verenigd Koninkrijk
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? Shakespeare was een genie maar groeide op in een eenvoudig vakwerkhuis. Een bezoek aan het pand plaatst zijn kinderjaren in een ander perspectief.
 • Waarop letten? De authentieke details van deze uitstekend gerestaureerde woning.

In dit huis werd William Shakespeare geboren en getogen. De 16de-eeuwse woning oogt relatief sober, maar vergis je niet. In die tijd was dit enkel weggelegd voor de meer gegoede bevolking. John Shakespeare, de vader van de wereldberoemde dichter, was handschoenmaker en wolhandelaar. Het huis werd zowel gebruikt om te wonen als om te werken. Later werd nog een pand aangebouwd tegen de noordwestergevel, ook wel bekend als Joan Hart’s Cottage.

2. Landhuis van Charles Darwin

 • Waar? Luxted Road, Downe, Verenigd Koninkrijk
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? In dit prachtige landhuis voerde Charles Darwin allerlei wetenschappelijke experimenten uit. ‘On the Origin of Species’ werd hier geschreven!
 • Waarop letten? De serre met vleesetende planten en exotische orchideeën.

Hoeven we de wereldberoemde wetenschapper Charles Darwin nog voor te stellen? De bedenker van de evolutietheorie legde in dit landhuis in Downe, op een boogscheut van Londen, de basis voor zijn wetenschappelijke werken. Hij liet er niet alleen een mooie tuin aanleggen maar stampte er ook een verwarmde serre uit de grond. Na de Darwins dood werd het huis omgebouwd tot meisjesschool, maar in 1927 herstelde chirurg Sir George Buckston Browne het weer in zijn oude glorie.

3. Casa Batlló: meesterwerk van Gaudí

 • Waar? Passeig de Gràcia, Barcelona, Spanje
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? Samen met Casa Milà is Casa Batlló een van Gaudí’s absolute topwerken. Op deze gevel raak je nooit uitgekeken.
 • Waarop letten? Met zijn gebogen lijnen doet het dak denken aan de rug van een draak.

Geen enkele architect die zo hard zijn stempel heeft gedrukt op de Catalaanse architectuur als Antoni Gaudí. Zijn prachtige werk valt – waar anders – te bewonderen in Barcelona. Inspiratiebron voor de gevel van Casa Batlló was het verhaal van Sint-Joris de drakendoder. Resultaat: een kleurrijke mozaïek met golvende en afgeronde vormen. Dit lijkt meer op een beeldhouwwerk dan op een voorgevel!

4. Labyrintisch wooncomplex van Salvador Dalí

 • Waar? Camino Port Lligat, Cadaqués, Spanje
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? Dit complexe, labyrintachtige complex is organisch gegroeid. Het werd stap voor stap uitgebreid en heeft talloze niveauverschillen.
 • Waarop letten? Het gebouw bestaat uit meerdere verbonden huisjes en aanbouwen.

De excentrieke Spaanse kunstenaar Salvador Dalí beschouwde dit huis als een levende structuur. De bouw startte in 1930, maar de definitieve vorm kwam er pas in 1971. Bij elke nieuwe levensfase kwam er een nieuwe ruimte in het wooncomplex. Het begon met de aankoop van enkele visserswoningen die stap voor stap verbouwd werden. In de loop van de jaren werden er nieuwe panden aangekocht en geïntegreerd in het huis. Het resultaat: een adembenemend oord geïnspireerd op de Costa Brava en zijn muze Gala Diakonoff.

5. Pierre Cardin: Palais Bulles

 • Waar? Boulevard de l’Estérel, Théoule-sur-Mer, Frankrijk
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? Dit futuristische pand lijkt zo weggeplukt uit een sciencefictionfilm.
 • Waarop letten? Niet alleen de binnenkant van dit gebouw spreekt tot de verbeelding, het interieur is minstens even indrukwekkend.

Le Palais Bulles werd ontworpen in 1975 door de Franse modeontwerper Pierre Cardin en architect Antti Lovag. Het ontwerp is op zijn minst ‘niet-alledaags’ te noemen. De fascinerende geometrische figuren, de panoramische woonkamer, het amfitheater, … Stuk voor stuk zijn het staaltjes van out-of-the-box architectuur.

6. Mason de Victor Hugo

 • Waar? Place des Vosges, Parijs, Frankrijk
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? Veel Franse grootheden leefden op Place des Vosges. Het huis van Hugo ademt dezelfde sfeer als zijn boeken.
 • Waarop letten? Breng zeker een bezoekje aan de kamers van het pand. Hugo schreef er ‘Les Misérables’.

Victor Hugo, de bekende 19de-eeuwse auteur, woonde van 1832 tot 1848 op de tweede verdieping van het nummer 6 op de Place des Vosges. Het huis heet nu officieel Maison de Victor Hugo en is vandaag een museum. Je kan er onder meer tekeningen en boeken bewonderen in chronologische volgorde.

7. Het Rubenshuis

 • Waar? Wapper, Antwerpen
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? Nergens kom je dichter bij de leefwereld van de vermaarde barokkunstenaar.
 • Waarop letten? Niet alleen het schildersatelier doet kunstliefhebbers likkebaarden, ook de indrukwekkende kunstcollectie is een blikvanger.

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken. Ook in eigen land hebben we met het Rubenshuis een wereldberoemde woning. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens maar liefst 25 jaar van zijn leven door. Het overgrote deel van zijn kunstwerken kwam daar tot stand. De prachtige site biedt schoonheid, groen en ontspanning in hartje Antwerpen.

8. De Finca Vigía van Ernest Hemingway

 • Waar? Finca Vigía, Havana, Cuba
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? Alles in dit landhuis lijkt onaangeroerd. Het is alsof de geest van de grootmeester er nog altijd rondwaart.
 • Waarop letten? De toren in de tuin die Hemingway voor zijn vijftig katten had laten bouwen. Op de bovenste verdieping had hij een bureau.

In dit prachtige landhuis, de zogeheten Finca Vigía, schreef Hemingway zijn bekendste werken. Het pand bevindt zich zo’n vijftien kilometer ten oosten van Havana en biedt een mooi uitzicht over de stad. Na de dood van de Amerikaanse schrijver nam de Cubaanse overheid het gebouw in beslag en liet het vervolgens verkommeren. Gelukkig is het vandaag in ere hersteld.

9. Schrijverswoning van Truman Capote

 • Waar? 70 Willow Street, New York, Verenigde Staten
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? In dit statige pand schreef Truman Capote topwerken zoals ‘Breakfast at Tiffany’s’ en ‘In Cold Blood’.
 • Waarop letten? De meester van de faction-literatuur woonde in de kelderverdieping.

Plan je een reis aan New York? Passeer dan zeker eens langs de voormalige woning van de Amerikaanse schrijver Truman Capote. Houd wel in je achterhoofd dat de woning nooit van hem was. Capote huurde de kelderverdieping van de toenmalig eigenaar, Broadwayregisseur Oliver Smith. Als Smith niet thuis was, liet Capote zijn vrienden af en toe het volledige huis zien.

10. Hearst Castle

 • Waar? Hearst Castle Rd, San Simeon, Verenigde Staten
 • Waarom in ons lijstje van beroemde huizen? Dit kasteel op vier uur van LA is een van de meest decadente huizen van de 20ste eeuw.
 • Waarop letten? Het complex beschikt over een vliegveld en authentieke Romeinse zuilen.

Wil je weten hoe decadentie anno 1920 eruitzag? Dan loont het Hearst Castle van krantenmagnaat William Randolph Hearst zeker de moeite. Het oorspronkelijke concept was nog relatief bescheiden maar groeide in de loop der jaren uit tot een waanzinnig complex met maar liefst 56 slaapkamers, 61 badkamers, een binnenzwembad, een bioscoopzaal, een zoo (!), zeldzame kunstcollecties. Less is more? Daar dacht Hearst duidelijk anders over!

12/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?