‘Zwevende’ design woning in Pittsburgh, een industrieel huzarenstuk

Pittsburgh – de ‘City of Steel’ – is een designwoning rijker. Het Emerald Glass House, ontworpen door architect Eric Fisher en gebouwd bovenop glasfabriek Emerald Art Glass, is op z’n minst indrukwekkend te noemen.. Als een geheimzinnig “ploegbaaskantoor” zweeft de industriële design woning hoog boven de straat. Wat de eigenaars inspireerde? Rust, privacy en glas.

Een designwoning bovenop een fabriek

De eigenaars, twee dynamische 50-plussers, hadden genoeg van traditionele woningen en wilden bovendien dicht bij hun fabriek wonen. Aangezien ze achter hun fabriek slechts een klein stukje bouwgrond hadden, zochten ze al snel de hoogte op – en niet op een conventionele manier. Het koppel wilde namelijk een richelverdiep dat als een grote arm boven de straat zweefde.  Maar daar stonden architecten niet om te springen: het zou immers een ingewikkelde opgave worden, die om complexe brugbouwtechnieken zou vragen. Gelukkig ging architect Eric Fisher de uitdaging niet uit de weg en in 2011 leverde hij de zwevende design woning op aan de dolgelukkige eigenaars.

Industrieel, maar toch huiselijk

Ondanks het industriële ontwerp, is het Emerald Glass House toch huiselijk en warm. Staal en betonpilaren kunnen dus best gezellig zijn! Het ontbreekt de eigenaars bovendien aan niets: de indrukwekkende design woning is 2100 m² groot en heeft onder andere een lift en een fitnesszaal. Het lievelingsplekje van de eigenaars? De richelkamer op het hoogste verdiep. Van daaruit hebben ze een prachtig zicht op de straat, de rivier en het treinspoor. Door een ingenieuze staalconstructie hebben ze bovendien volledige privacy, niemand kan binnenkijken!

13/12/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?